Stal Lakeway

Fokkerij van Welsh B pony's sinds 1985

over ons

Nieuws

Te koop

Foto album

Eregalerij

Merries

Hengsten

Jeugd

Veulens

Over ons

Wij zijn een bescheiden fokkerij sinds 1985, al is de stal in de loop der jaren aardig uitgebreid. De liefde voor de Welshpony is ons met de paplepel ingegoten, Fred zijn opa, de heer Loots had één van de eerste importmerries uit Engeland, namelijk Revel Gazelle. Wilma’s vader, Willem Emmens, maakte altijd de pony’s van opa Loots klaar en bracht ze voor op de keuringen. Na het overlijden van opa Loots namen Fred zijn ouders stal Evenveen over.

In 1972 is Wilma haar vader begonnen met zijn eigen stal, namelijk stal Weltevreden. De pony’s werden uitgebracht op keuringen en wij waren er bij. We hebben mooie herinneringen aan de hengstenkeuringen in ‘s Hertogenbosch en de centrale merriekeuringen in ‘Berg en Bos’ te Apeldoorn. In 1986 kwam dan ook onze eerste fokmerrie Moorland’s Nerthus v. Twickel’s Julius. Nerthus is dan ook de stammoeder van onze stal. Zij werd ster/elite en is op 28-jarige leeftijd in 2013 gestorven. In 1990 kregen we van Wilma’s ouders de merrie Weltevreden’s Manisa v. Roeland. Ook Manisa is preferent geworden en heeft tot haar sterven in 2019 bij ons in de wei gelopen.

Vanaf het begin hebben we heel veel samengewerkt met stal Weltevreden. Van Wilma’s vader hebben we dan ook alle fijne kneepjes geleerd. Regelmatig worden er uitspraken van Pap gememoreerd. Samen maakten we de pony’s keuringsklaar, waarna de keuringen samen werden bezocht. Het was dan ook meer een grote stal.

Na het plotselinge overlijden van Pap in 2007, zijn de meeste pony’s van Pap verkocht. Daarmee is niet zijn fokkerij gestopt, want tussen onze huidige fokmerries zitten ook verschillende Weltevreden’s merries. Inmiddels zijn er van twee lijnen een zesde generatie.

Vele nakomelingen zijn er uit de lijn van Nerthus op stal Lakeway geboren. Inmiddels zijn we bij de zesde generatie. Nerthus heeft een paar opvallende nakomelingen nagelaten. Te denken valt aan oa. Lakeway’s May-Flower, Glorious Hazel, Kensington, Charmayne en April. De door ons gefokte pony’s zijn in vele landen te vinden, van Oost-Europa tot Zuid-Korea. Ook op de keuringen komen we regelmatig Lakeway pony’s tegen, mede als in de sport. Wij streven er naar om pony’s te fokken met een goede beweging en een goed karakter.

Fred en Wilma Venhuizen

Fred en Wilma Venhuizen
Taarloseweg 31
9481 TB Vries
Tel: 0592-543624/06-51359497
Email: info@stallakeway.nl

Bezoekers zijn van harte welkom!